Održani 20. susreti prijateljstva

U organizaciji Centra za inkluziju i podršku u zajednici i Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre 27.05.2022. u mjestu Škropeti kraj Pazina održani su jubilarni 20. Susreti prijateljstva koji su okupili gotovo 200 sudionika – osoba s intelektualnim teškoćama, njihovih prijatelja, asistenata, volontera i roditelja. Svi oni su svoju tjelesnu spremnost i spretnost, ali i sreću, odmjerili u 6 igara: Casino štafeta, Naše gore list, Kaciola, Špeža, Viseća kuglana i Potezanje konopa! Ove igre spoj su zabave, rekreacije i učenja, budući da gotovo svaka sadrži, osim natjecateljske komponente i onu edukativnu i motoričku komponentu prilagođenu kategoriji sudionika susreta.

U ovogodišnjim susretima nastupile su čak tri ekipe iz Pule: Veruda, Šijana i Gregovica, potom ekipa iz Poreča, Labina, Buja, Buzeta te domaćini iz Pazina, a od ekipa izvan Istre nastupile su ekipe Društva za istraživanje i potporu iz Rijeke te Udruge Korak Dalje iz Daruvara koje također okupljaju osobe s intelektualnim teškoćama u aktivnostima boravka te djeluju u svrhu unapređenja kvalitete njihovog života. Iako ovi susreti imaju prvenstveno zabavni karakter i sam rezultat u igrama nije najvažnija njegova komponenta, treba napomenuti kako je ekipa Korak dalje iz Daruvara koja je prvi put nastupila na susretima osvojila čak tri 1. mjesta od ukupno 6 igara.

Mirko Jovičić

Photography

Susretima su nazočili i predstavnici javnog sektora, Marko Lakošeljac Općinski načelnik Općine Karojba, predstavnici Grada Pazina i Centra za socijalnu skrb Pazin te Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Tea Rubeša.

Prvi Susreti prijateljstva održani su 2003. godine u Puli, a tijekom vremena mijenjale su se lokacije održavanja susreta (Pula, Puntižela, Buzet, Kotli, Pazin) i same igre, a uobičajen broj učesnika susreta bio je preko stotinu i to od polaznika dječjih vrtića, osnovnih škola, ustanova socijalne skrbi, udruga osoba s invaliditetom i građana, prvo iz Pule i Istre, a kasnije i iz drugih dijela Hrvatske. Susrete je započela organizirati Udruga za promociju amaterskog sporta iz Pule, a danas je suradnički organizira više udruga iz Istre. Susreti prijateljstva održavaju se svake godine u mjesecu svibnju kao dio programa obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama.