U 4 dana od ideje do realizacije

U našem se boravku često bavimo glazbom. Među različitim instrumentima imamo i jedan klavir. Nažalost, zub vremena učinio je svoje i klavir je bio u dosta lošem stanju. Odlučili smo se upustiti u restauraciju.

Prvi korak bio je napraviti plan. Odabrali smo crno-bijeloj kombinaciju kako bi se uklopio s namještajem koji smo prethodno tako restaurirali. Pomoću računala napravili smo simulaciju te zadovoljni izgledom krenuli u realizaciju.

1. dan: Radi lakše obrade, rastavili smo sve dijelove koje je bilo moguće rastaviti. Temeljito smo očistili unutrašnjost klavira i zaštitili tipke. Da bi se nova boja bolje primila morali smo sve temeljito izbrusiti. Veća oštećenja morali smo sanirati kitom za drvo.

2. dan: Prvo smo izbrusili one dijelove što smo zakitali. Kako bi si malo olakšali posao, oabrali smo boju kojoj nije potrebna prethodna temeljna boja. Obojali smo prvo korpus u bijelu boju, donji poklopac u crnu boju, a gornji poklopac u crnu boju za školske ploče jer dok sviramo često nam treba neki podsjetnik za tekst i note.

3. dan: Prvo smo neke manje nedostatke nastale u prvoj ruci boje izbrusili vodom i finim brus papirom. Zatim smo svemu dali drugu ruku boje.

4. dan: Klavir je bio spreman za oslikavanje. Na donjem poklopcu i bočnim stranama nacrtali smo razne glazbene simbole. Koristili smo vrlo praktične vodene krede. Prednost je u činjenici da se eventualne greške mogu lako obrisati vlažnom krpom. Za kraj smo lakom zaštitili oslikano i sastavili klavir.

Iako možda i dalje neprikladan za neke simfonijske orkestre, ali klavir je definitivno jedinstven i naš.