Volontiranje u Gradskoj knjižnici Novigrad

Osim svoje tradicionalne uloge novigradska knjižnica organizira radionice, izložbe, predavanja, priredbe, pričaonice i sl. koje za cilj imaju popularizaciju kako same Knjižnice, tako i čitanja i pismenosti. Iako je novigradska knjižnica mala, svojom ponudom aktivnosti i knjižničnom građom nastoji pokriti što više potreba novigradskog stanovništva, te biti socijalno inkluzivna nudeći programe koji nisu prezahtjevni i koji su namijenjeni svima, neovisno o obrazovnom stupnju pojedinaca.

Tako i mi surađujemo s knjižnicom već godinama u raznim aktivnostima. Ovaj put smo zaduženi za održavanje “Knjižnice na plaži”. To je kućica smještena u parku ispred knjižnice, nedaleko od plaže sa knjigama za domaće i strane goste. Knjige se dijele na 5 jezika i po uzrastu za djecu i odrasle.

Elenin i Marijanin posao je dva puta na tjedan (uz Manuelinu i Aninu pomoć) generalno počistiti kućicu od borovih iglica, prašine, bubica, maknuti sve knjige s polica, prebrisati kućicu iznutra i izvana, vratiti knjige na mjesto, izrezivati oznake “Knjižnica na plaži”, lijepiti ih na knjige koje ih nemaju i dr. Nakon toga idemo za Buje na ostale aktivnosti u naš boravak.