Nastavljamo s aktivnostima u našoj keramičkoj radionici

Dan svetog Valentina, poznatiji kao Valentinovo, praznik je zaljubljenih. Iako će cinici reći kako bi se ljubav trebala slaviti svaki dan, smatramo kako je lijepo imati dan kada ćemo se još više posvetiti onima koje volimo. Dok smo se pripremali za ovaj dan, najviše smo radili na magnetima od keramike. U jednoj od prošlih objava pokazali smo vam dio procesa, a sada malo o drugom dijelu. Dakle, nakon što smo ispekli biskvite (keramičke, oni se ne jedu), slijedi bojanje. Keramika se boji posebnim bojama, jer obične boje u peći za keramiku izgore i od njih ne ostane ništa. Boja ima raznih nijansi, a možete i miješati postojeće boje da dobijete nove nijanse, tako da po tom pitanju nema ograničenja.

Nakon toga pripremi se glazura. Riječ je o prahu koji se u vodi razmiješa u gustu tekućinu i u koju se predmeti uranjaju, ili se nanosi kistom na površinu. Bitno je paziti da se glazura koja ostane na dnu predmeta obriše, te da se predmeti prilikom stavljanja u peć ne dodiruju, jer je glazura zapravo staklo koje se u peći topi i pritom može predmet zalijepiti za podlogu ili za drugi predmet.

U ovoj fazi najviše vremena oduzme pečenje i hlađenje, koje traje oko dva dana, pa taj dio najrađe odradimo tijekom vikenda. Odnosno, peć ga odraditi, a mi u ponedjeljak samo krenemo dalje sa poslom.
Kako smo ovom prilikom radili magnete, preostali dio posla je bio samo zalijepiti magnet na keramiku i, naravno, prezentirati ih našim sugrađanima, koji su i ovom prilikom bili oduševljeni našim radovima.