Obilježili smo mjesec svjesnosti o autizmu

Autizam je razvojni poremećaj za kojeg su karakteristični zaostajanje u razvoju socijalnih vještina, jezičnih vještina, te raznih oblika ponašanja. Ovaj se pojam koristi za široki spektar simptoma i zato se kaže kako je svaki slučaj autizma jedinstven, kako po simptomima, tako i po načinima liječenja i tretiranja.

Važno je znati kako je riječ o stanju koje nije izlječivo, ali se, ako se rano otkrije i počne sa terapijama, može znatno poboljšati produktivnost i životna funkcionalnost osoba sa autizmom. Unatrag pedeset godina znatno se je povećao broj osoba sa autizmom, moguće zbog poboljšane dijagnostike, ali i drugih dovoljno neistraženih razloga.

Budući da autizam postaje sve veći zdravstveno problem koji utječe na sve veći broj osoba, ali i njihovih obitelji, mjesec travanj se širom svijeta obilježava kao mjesec svjesnosti o autizmu. Tim smo povodom u našoj inkluziji popričali o autizmu, te u znak podrške kako našim, tako i svim osobama s autizmom, pustili u zrak plave balone, jer je plava boja simbol autizma.