Dani meda u Pazinu

Nakon dvogodišnje stanke, danas se u Pazinu ponovno u sportskoj gradsko-školskoj dvorani održala tradicionalna manifestacija 17. Dani meda. Kao što znamo da je med vrlo važna namirnica u svakodnevnom korištenju, tako smo danas uz obilazak štandova degustirali razne vrste meda.
Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi šećer – glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda.

Zreli med ne sadrži više od 15% vode, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline .
Obilaskom i razgledavanjem raznih proizvoda od domaćih i stranih proizvođača, dobili smo zanimljive i korisne savjete koje ćemo svakako primjeniti u svakodnevnom životu. Osim meda i mednih proizvoda na sajmu smo se susreli s raznim rukotvorinam, prirodnom kozmetikom, čajevima na prirodnoj bazi i domaćim uljima od raznih biljaka i plodova.

Današnjom edukacijom o zdravim i ljekovitim proizvodima svojim kućama nosimo poklone koje smo dobili na sajmu, kao i više znanja o konzumiranju meda i njegovih proizvoda.