Etnografski muzej Istre – Čarolija stvaranja

Sudjelovali smo na ‘Danima rukotvorina’ u Etnografskom muzeju u Pazinu i otkrili neke nove talente na radionici oslikavanja torbi s motivima čipke. Veliko hvala ravnateljici Ivoni Orlić i suradnicima na srdačnom gostoprimstvu, stručnom vođenju radionice i vodstvu u razgledavanju postave muzeja. Veselimo se novim zajedničkim avanturama!

Inače, Etnografski muzej Istre, Pazin nastavlja s tradicijom održavanja manifestacije Dani rukotvorina, a ovogodišnja tema je Čarolija stvaranja. Nakon pet odrađenih Dana rukotvorina na kojima su posjetitelji imali prilike upoznati, učiti i stvarati s brojnim rukotvorcima iz Istre, Manifestacija ide korak dalje u svojem programskom konceptu. Domaćim kao i stranim, posjetiteljima približila je tradicijsko rukotvorstvo iz ostalih dijelova Hrvatske. U suradnji s Zadrugom lepoglavske čipke u Etnografskom muzeju Istre predstavljeno je čipkarsko umijeće izrade čipke na batiće koje je i uvršteno na UNECO-ovu listu nematerijalne baštine.

Drugi tip radionice namijenjen je kreativnom izražavanju kroz oslikavanje platnenih torbi motivima s lepoglavske čipke, kao i motivima čipke/čentrina i veza iz Istre. Već prema tradiciji Dani rukotvorina popraćeni su i manjim prigodnim izložbama iz fundusa muzeja. Tako se vezano na tematiku posjetiteljima predstavio izbor iz tekstilna građe koja u sebi ima elemente čipke; ženske košulje, dječje kapice, ovratnici, posteljina i drugo.