Obilježili smo svjetski dan voda

Ovih se dana obilježavalo svjetski dan voda, te ovim smo povodom posjetili Zarečki krov koji se nalazi nedaleko Pazina. Kraj aktivnosti upotpunili smo odlaskom u Likovnu galeriju na otvorenje izložbe pod nazivom “Voda”.

Voda je oduvijek bila izvor života. I sam je život nastao u vodi. Stoga je voda od prapovijesti bila životno važna, ne samo za čovjeka, već i za životinje, prirodu i usjeve. Danas je dovoljno odvrnuti slavinu i voda je tu, za sve naše potrebe, ali kroz duga povijesna razdoblja jedna od primarnih briga i obaveza čovjeka bila je kako sakupiti dovoljno vode za osnovne životne potrebe i spremiti ju za sušna razdoblja. Izvori vode često su bila i nezaobilazna mjesta susreta i druženja.

Otkrivanjem izvora vode pod zemljom započelo sa izgradnjom bunara odnosno šterni. Kao i svugdje u svijetu, tako je i u Istri šterna bila statusni simbol. Imati šternu u svom dvorištu značilo je biti bogat, dok su siromašniji morali po vodu odlaziti do izvora te kasnije do javnih špina, šterni ili fontana.
Slušajući o saznanju kako su se nekad ljudi opskrbljivali vodom, našim članovima ova istinita priča bila je nepoznata i posve neobična.

Svi su se kratko osvijestiti kako je ipak dobro štedjeti vodu, jer život bez vode potpuno je nemoguć.