Obišli smo Poreč i okolicu po staroj “užanci”

Ovaj tjedan nam je bio jako zanimljiv i pun događaja, ali ono što nas je najviše oduševilo bez dvojbe su pohodi u maškare. Napokon smo stavili na sebe maske indijanaca, ogrlice i perjanice oko kojih smo proveli puno, puno sati i dana u izradi. Iskoristiti smo sve materijale koje smo imali, komadiće tkanine, kartončiće, vunu, dugmiće, stari ili slomljeni nakit, te tjesteninu koju smo strpljivo obojali i nanizali na špagu i stvorili zanimljive plemenske ogrlice.

Sve smo to s ponosom pokazali u toku ova dva dana jer jako je puno poznanika i prijatelja koji su nas čekali da im razveselimo dan. Tako smo prvi dan obišli okolicu Poreča, Dekleve, Vižinadu, Tar i Špadiće a drugi dan smo defilirali po centru našega lijepog grada. Na taj način smo se pokušali pridržati, ali i prisjetiti, naših starih “užanci” tj. tradicija, i kako su to radili naši preci, kad su maškare obilazile sva sela noseći sa sobom pjesmu i veselje.

Na kraju moramo reći da smo jako ponosni na naš rad i da smo donijeli toliko boja i šarenila u ovim zimskim danima da se osjećamo, ne baš kao Indijanci, nego kao prvi vijesnici proljeća!