Bili smo na 2. javnoj senzornoj projekciji u Kinu Valli

Unatoč kiši i buri, zaputili smo se u Kino Valli pogledati senzornu projekciju animiranog filma “Cvrčak i mravica”. Budući da smo čitali Ezopovu i La Fontaineovu basnu “Cvrčak i mrav”, te pogledali istoimenu kazališnu predstavu, učinilo nam se zanimljivo pogledati animirani film iste teme ali iz drugog kuta. Time smo zaokružili jednu cjelinu.

Usprkos predrasudi, animirani filmovi nisu samo za djecu. Isto tako, ne može ni svaki film biti za senzornu projekciju. Film za senzornu projekciju je pomno biran kako bi ga djeca sa senzornim poteškoćama mogla pratiti. U prijevodu, senzorna projekcija znači da su tijekom trajanja filma svjetla prigušena a ne ugašena i da je zvuk tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima. Gledatelji mogu šetati, kretati se, glasno govoriti, donijeti svoje grickalice ili sok, te doći u pratnji svakoga tko želi doći. Dakle, kao da gledamo film u svojoj kući.

Drago nam je da smo bili dio ovog projekta jer senzorne projekcije prenose izuzetno važnu društvenu poruku koja se ne odnosi samo na odlazak u kino i gledanje filma, već i na stvaranje zajedništva, poticanje tolerancije i prihvaćanje različitosti, te širenje pozitivnih društvenih vrijednosti.