Doprinosim! O pravu na život u zajednici na 27. Jesenskom poslovnom sastanku Hrvatske mreže zdravih gradova

15. i 16. rujna 2022. godine u Puli je u hibridnom formatu održan 27. Jesenski poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova u organizaciji Hrvatske mreže Zdravih gradova i domaćina Grada Pule, Istarske županije te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tema prvog dana sastanka bila je Zdravlje i socijalno blagostanje, siromaštvo – kako ga spriječiti i liječiti. Kroz svoja izlaganja temu su obrazlagale državna tajnica Marija Pletikosa i Milena Koren, načelnica Sektora za razvoj socijalnih politika, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike sa svojim izlaganjem Siromaštvo i socijalna isključenost – novo programsko razdoblje i strateški okvir, potom Nino Žganec, izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu na Studijskom centru socijalnog rada kao i izvanredna profesorica s istog fakulteta, dr.sc. Olja Družić Ljubotina. Svoja su izlaganja imali prilike predstaviti i predstavnici Grada Zagreba, Grada Poreča, Grada Rijeke, Udruge Novi put iz Varaždina, Centra za beskućnike Karlovac, Grada Dubrovnika, predstavnica Crvenog križa Međimurske županije i Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije.

Drugi dan poslovnog sastanka bio je rezerviran za prikaz modela dobre prakse domaćina gdje su pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov i Helena Babić, voditeljica Prihvatilišta za beskućnike Pula održale prezentaciju Od ceste do stana – socijalno inovativni modeli u sklopu koje su predstavile model Housing first. Koordinatorica Humanitarne mreže Grada Pule, ujedno i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula, Jasna Vekić predstavila je rad mreže i rad udruga koje zajednički djeluju na području Pule i okolice te pomažu socijalno ugroženim i isključenim kategorijama građana.

Prikaze dobre prakse na području Pule i Istarske županije imali su prilike izložiti i Danijela Lazarić Zec ispred Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije s temom Socijalne odrednice zdravlja – pokazatelji za grad Pulu i Istarsku županiju, Varja Bastianić iz Udruge Institut, Đina Šverko ispred Sindikata umirovljenika Hrvatske – Županijskog povjerenstva Istarske županije, te Borjan Batagelj ispred Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina.

U okviru prikaza dobre prakse na području Istarske županije Ozren Catela ispred Centra za inkluziju i podršku u zajednici predstavio je projekt Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga Centra za inkluziju i podršku u zajednici te posebno se osvrnuo na pravo na život u zajednici osoba s intelektualnim teškoćama.

Završni dio sastanka bio je predviđen za temu Podrška samostalnom življenju u zajednici kroz pet tema predstavnika Grada Zagreba, Osječkog centra za inkluziju, Grada Rijeke, Udruge Frendofon iz Karlovca te predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koja je govorila o Podršci samostalnom življenju u zajednici kroz unaprjeđenje prava i razvoj usluga za osobe s invaliditetom.